SAN VIGILIO

San Vigilio di Marebbe tipično je planinsko mjestašce smješteno u dolini Val Badia, u samom srcu Sjeverno-Tirolskih Dolomita na 1201 metru nadmorske visine.

Njegova povijesna priča seže unatrag 1000 godina, a danas je jedan od najpoznatiji skijaških centara na obroncima Kronplatza.

Sa svojih 120 kilometara staza, skijaška planina između Brunica, San Vigilia i Olanga posebno je prikladna za sportske i motivirane skijaše sa strašću prema dugim i zahtjevnim stazama. Planina Kronplatz ima najmanje pet takvih staza: “Crnih pet” zahtijevaju kondiciju, vještinu i sposobnost manevriranja. Među tim crnim stazama poznata je i staza svjetskog kupa “Erta”.

klikom na gornju sliku, plan mjesta je vidljiv uvećano

Ovo omiljeno sastajalište skijaša iz naših krajeva, na jednom mjestu nudi sve što je potrebno za idealan zimski odmor. Tu su najsuvremeniji sustavi žičara, raznovrsne skijaške staze za početnike i skijaške znalce, garantirani snijeg od početka prosinca do sredine travnja, brojni dodatni sadržaji poput sanjkališta, klizališta, staza za skijaško trčanje, adrenalin parka, te raznovrsni smještajni i ugostiteljski objekti sa širokom ponudom wellness sadržaja i gastronomskih delikatesa.

Da ljepotom prirode koja ga okružuje oduševljava i one najzahtjevnije, najviše govori činjenica da se uz sam rub mjesta nalazi Park prirode Fanes-Senes-Braies koji je zaštićen i po UNESCO-voj listi svjetske prirodne baštine.

Za one koji su zainteresirani za kulturu, na visini od 2275 metara posjetitelje očekuju dva vrhunca muzeja: Messner Mountain Museum Corones, inspiriran tradicionalnim alpinizmom, te LUMEN – Muzej planinske fotografije otvoren 2018.


KRONPLATZ – VODEĆE SKIJALIŠTE U JUŽNOM TIROLU

Kronplatz nije samo najveće, već i najmodernije skijalište koje vam jamči gomilu zabave na skijama na nadmorskoj visini od 2275 metara.

Do vrha planine lako je doći zahvaljujući 31 žičari s najnovijom tehnologijom. Kada dođe vrijeme za predah, na raspolaganju vam je veliki broj sjajnih brvnara koje nude različite vrste jela, od alpske do mediteranske.

klikom na gornju sliku, plan mjesta je vidljiv uvećano

Kronplatz omogućuje senzacionalni pogled od 360 stupnjeva na sve veličine svijeta Alpi! Bilo da pada snijeg ili sije sunce, staze su pogodne za skijanje od početka prosinca do kraja travnja.

Skijalište Kronplatz dio je staze Dolomiti Superski i stoga je dobro povezano. Od 2007. moguće je započeti klasični skijaški krug Sellarondau Dolomitima s planine Kronplatz. Nisko podni autobusi kruže svakih 20 minuta između stanice u dolini “Piculin” i Alta Badije, osiguravajući izravan pristup skijalištu Sellaronda.

Kad je riječ o prekrivenosti snijegom i pripremi staza Kronplatz je na alpskom prostoru apsolutno vodeći. Kvaliteta snijega ostaje i skijaši se bezbrižno mogu odlučiti skrenuti na osvježenje. Kronplatz ima 40 planinskih kuća, izvorne zajedničke prostorije u gostionicama, ljetne terase te vrhunsku talijansku i ladinsku kuhinju. Vrhunski užitak!


KAKO STIĆI DO SAN VIGILIA:
 • iz Rijeke (varijanta I – 330KM):
  Kozina  Udine  Tolmezzo  Sappada  Dobbiaco  Brunico  San Vigilio
  (preporučuje se kada su vremenski uvjeti normalni)
 • iz Rijeke (varijanta II – 380KM):
  Kozina  Pordenone  VitorioVeneto  Cortina d’Ampezzo  Dobbiaco  Brunico  San Vigilio
  (brža cesta i sigurnija, preporučuje se kada su vremenske prilike lošije – snijeg na cesti)
 • iz Splita (varijanta I -FERRY BOAT, 560 KM):
  Split  Ancona  Bologna  Modeno  Montave  Verona  Trento  Bolzano  Brixen (izlaz iz autoputa) = cca 40 km od San Vigilia
 • iz Splita (varijanta II – 710 KM):
  Split  Rijeka  (vidi Rijeka varijanta I i varijanta II)

WEB KAMERE:

Web kamere pogledajte klikom na neki od donjih linkova: